Spania

Spania

www.facebook.com/SpaniaiNorge www.twitter.com/SpaniaiNorge

Hvor godt kjenner du Spania?

Spanias Turistkontor ønsker deg velkommen til Spania-dagen som går av stabelen for første gang 11. mars på Gamle Logen i Oslo. Les mer på www.facebook.com/SpaniaiNorge

Spanias 2000 år gamle historie gjør det til et spennende land å utforske. Fra førhistorisk tid i Altamira-grottene, til byene der jøder, kristne og arabere har satt sitt preg til mer moderne tid med Guggenheim-museet i Bilbao og Madrid, en dynamisk storby med sine verdenskjente museer, avant-garde kunstgallerier og ikke minst et yrende restaurant- og natteliv. Spania har noe for enhver smak!

www.spain.info

BILBAO

Avant-garde arkitektur, mat av ypperste klasse, sjarmerende gamleby… vi snakker selvføgelig om Bilbao; en av Europas mest moderne byer. Et obligatorisk stopp er Guggenheim-museet, som siden åpningen i 1997, har blitt til byens emblem. Nyt både arkitekturen og kunstverkene inne i museet. Vi anbefaler også en tur innom gamlebyen, hvor det er obligatorisk å nyte de kunstneriske munnfullene «pintxos», mens du spiser deg gjennom Bilbao. Med Bilbao som utgangspunkt, kan du ta vinbussen «Enobús» som legger forholdene til rette slik at du kan nyte de edle dråpene som kjennetegner Rioja Alavesa på best mulig måte.

MADRID

Den spanske hovedstaden er synonym med uendelige muligheter fra det kunstneriske Madrid med det Kunsttriangelet bestående av det internasjonalt anerkjente museene Prado, Reina Sofia og Thyssen Bornemisza i spissen til storbyen Madrid med luksushotell og Michelin-restauranter. Vi anbefaler en tur innom den restauranten Diverxo som nylig fikk 3 Michelin-stjerner. Ønsker du å kombinere storby med sportsaktiviteter? Da er byens grønne lunge, Madrid Río, stedet for deg. I den 10 km lange parken som går langs elven Manzanares , er det en rekke sports- og fritidstilbud for store og små. Eller hva med en tur innom de emblematiske bydelene Malasaña, Lavapiés og La Latina, kjent for sitt yrenede liv, hele døgnet! Madrid er uten tvil, din by.

VALENCIA

Valencia er et Europas mest solrike reisemål, og lokker med spektakulære strender med kvalitetsmerket Blått flagg. Men Valencia er kjent for sitt spennende kultur- og fritidstilbud. Så hva med et glass lokal vin med kvalitetsmerket «Opphavsbetegnelse» (DO), før du drar videre til én av de 2500 utendørsterrassene og nyter et uendelig utvalg tapas.

Valencia har noe for enhver smak, alt for kunstinteresserte med katedralen fra 1200-tallet og den kontemporære Kunst- og Vitenskapsbyen i spissen, til et slag golf på en av de mange golfbanene som omkranser byen til sykkelturer fra bodega til bodega og ikke minst vannsport.

GASTRONOMI

Matinteressert? Da er Spania stedet for deg, for gastronomien er en grunnpilarene i den spanske kulturen. Innovasjon og mangfoldighet kjennetegner de spanske mesterkokkene, så hva med en tur innom verdens beste restaurant «El Celler de Can Roca», og smake deg gjennom den spanske kulturen. Eller hva med en velsmakende (og rimelig) lunsj på én av Spanias 171 Michelin-restauranter, gjerne i kombinasjon med en vinrute. I Spania er det for noe for envher smak.PILEGRIMSLEDEN TIL SANTIAGO DE COMPOSTELA

Er du én av de 200 000 som hvert år går Pilegrimsleden til Santiago de Compostela? Pilegrimsleden til Santiago er et fantastisk eventyr hvor du vandrer gjennom naturskjønne daler, nyter en smakfull pilegrimslunsj bestående av lokale delikatesser som kjøtt og grønnsaker fra Nord-Spania. Og husk å ta et stopp, og gjerne et glass vin, ved verdens eneste rødvinsfontene i Navarra hvor pilegrimsleden starter, før Pilegrimsleden avsluttes i Verdensarvbyen Santiago de Compostela, viden kjent for havets delikatesser.

COVARRUBIAS

Har du lyst til å følge i den norske prinsesse Kristinas fotspor i Spania? Prinsesse Kristina ble født i 1234 og var datter av Håkon Håkonsson og dronning Margrethe. Som datter av en Europas mektigste konger på den tiden, ble hun giftet bort til den spanske kongen Alfonso den 10. sin bror, Don Felipe, og flyttet til Spania. Prinsesse Kristinas liv i Spania ble imidlertid kortvarig, hun døde allerede etter 4 år og ble lagt i en sarkofag som ble plassert i stiftskirken i byen Covarrubias. Historien forteller at prinsesse Kristina skal ha uttrykt et ønske overfor sin ektemann at det måtte bygges et kapell til Hellig Olavs ære i denne byen. I 2011 åpnet Hellig Olavs-kapellet i Covarrubias, i provinsen Burgos, 2 timer nord for Madrid, dørene. Vi anbefaler en avstikker fra Pilegrimsleden til Santiago de Compostela (den franske veien) i Burgos, hvor også Hellig Olavs-veien som ble innviet i 2012 starter. Den er 60 km lang og starter i Burgos før den ender opp ved Hellig Olavs-kapellet i Covarrubias. Covarrubias er kjent for sine utsøkte kirsebær og vin med kvalitetsmerket «Opphavsbetegnelse» (DO), blant annet Arlanza-vin, så her er det noe for envher smak.

SOL OG STRAND

Med en 8000 km lang kystline og 3000 strender, er Spania det perfekte reisemålet for deg som ønsker behagelige temperaturer og bademuligheter hele året. Langs den galisiske kysten finner du et uendelig antall strender, blant annet Cíes-øyene og Rodas-stranden, som alltid er på listen over verdens vakreste strender. Strendene langs Costa Brava, nord for Barcelona, fremstår som åpne basseng mot Middelhavet, med sitt krystallklare og rolige hav. Fra den sjarmerende landsbyen Cadaqués hvor maleren Salvador Dalí holdt til, til naturparken Cap de Creus venter flere innbydende bukter og viker på deg. Kanariøyene lokker også med paradislignende strender som Papagayo-stranden på Lanzarote, som er en del av et naturreservat, samt strendene Los Franceses og Las Conchas på øya La Graciosa på Lanzarote. Eller hva med den svarte Bollullo-stranden nord på Tenerife og stranden Gui-Gui på Gran Canaria som du kun kan komme til etter en 2-timers fottur. I Andalucia anbefaler vi strendene i naturparken Maró, mellom Nerja og Almuñecar. Og 30 km fra Valencia by, nærmere bestemt i Camp de Morvedre, venter den 1.5 km lange, finkornete stranden Canet de Berenguer mellom stedegen flora og sanddyner på deg. Spania, noe for enhver smak.

FOTBALL

Drømmer du om å se verdens beste fotballgutter på nært hold? Dra til Spania og la drømmen gå i oppfyllelse. I den spanske ligaen briljerer stjerner som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, begge vinnere av Gullballen, og la deg bli forført av det magiske spillet til Andrés Iniesta, Xavi, Casillas, Neymar og verdens dyreste fotballspiller, Bale. Visste du at Camp Nou i Barcelona er Europas største fotballstadion med kapasitet til 100 000 mennesker, og kan tømmes for alle disse menneskene på kun 15 minutter!INFRASTRUKTUR

Visste du at Spania er det landet i Europa med flest lyntoglinker, og nummer 2 i verden! Årlig reiser 17 000 millioner mennesker med lyntog. På kun 90 min kan du kombinere et opphold i Valencia by med et opphold i Madrid hvor du kan se verdens beste fotballgutter live. Det spanske veinettet består av mer enn 14 000 km, og er det mest omfattende i Europa. Og takket være Spanias 47 flyplasser og mange direkteruter mellom Norge og Spania, er Spania er det ideelle reisemålet.