Baltikum

Estland

Blått som himmel og hav. Svart som historien. Hvitt som sommernettene. Estlands flagg sier det meste om landet det symboliserer. Etter flere århundrer med svenske, tyske og russiske okkupasjoner lyktes Estland til slutt å fristille seg fra kranglete naboer. Den syngende revulusjonen har forvandlet riket til en stormakt i schlager og noe som kjennes ganske skandinavisk. Arvet fra svensketiden (1561-1720) ses tidvis i historiske og nåværende investeringer.

I hovedstaden Tallinn finnes det en svensk kirke. Landets nest største by Tartu domineres av det universitet som i år 1632 ble grunnlagt av Gustav II Adolf. Estlands alper i Otepää, har en svensk skiheis. Haapsalu har vært motdell for mange av illustrasjonene i Astrid Lindgrens bøker. Kunstneren Ilon Wikland vokste opp her i trehusidyllen som i århundreskiftet var Østersjøens Saint Tropez og regelmessig ble besøkt av både svensk overklasse og den russiske tsaren. På øyene utenfor Estland finnes det fortsatt spor av den svenskspråklige minoritet som levde her frem til 1944.

Latvia

Latvia, tvers over Østersjøen har etter 50 år på Europas skyggeside kommet ut i lyset og kjennes nå nesten skandinavisk. Mange vanskelige år har skapt et folk med sterkt fellesskap. I 1999 fikk majoriteten endelig sette sin Latviske identitet i skriftform, ja majoriteten, for 30 prosent av landets befolkning snakker faktisk russisk som førstespråk.

Latvia er en reise i tiden. Riga er en pulserende, europeisk storby. Størst i Baltikum og med en tredjedel av landets innbyggere. Landsbygden derimot er en annen verden. Tusenvis av sjøer, elver og bekker har malt fine blå mønster i et bølgende landskap. Skogene rommer både ulv og gaupe, og byen er tidløse.

Latvia er også både kunst og strender, 50 mil myk hvit strandlinje og stranddyner. Bare 40 minutter med tog fra Riga ligger Jurmala. Hovedstadens sommeranneks har ikke bare en fantastisk badestrand, men også fantasifull trehusbebyggelse som ser ut som at den har hentet inspirasjon fra Pippi Langstrømpes Villa Villekulla. Lengre øst, i regionen Kurzeme, ligger fiskelandsbyene spredt, og man kan vandre langs strendene i timevis uten å møte et eneste menneske.